Vacature: AAN DE SLAG MET DE MEESTER VAN DER HEIJDENGROEVE NIEUW NAMEN
Werkgever: Gemeente Hulst
Werkgeversomschrijving:
Locatie: Nieuw Namen
Functieomschrijving:
AAN DE SLAG MET DE MEESTER VAN DER HEIJDENGROEVE
Vrijwilligers gezocht voor uniek project!
De Meester van der Heijdengroeve in Nieuw Namen is een bijzonder aardkundig monument. Helaas is een bezoek aan de groeve op het moment niet mogelijk. Dat komt door de huidige staat van de groeve. Daar gaan we iets aan doen.
In week 20 (12-16 mei) gaan we met een groep vrijwilligers uit de omgeving maar ook via Naturalis Leiden en ambtenaren vanuit de Provincie en de gemeente Hulst aan de slag. In een week tijd gaan we een grote slag slaan in de Groeve door handmatig het gras en onkruid te verwijderen. Dit alles onder toeziend oog van een archeoloog, geoloog en paleontoloog.
Wil je hier aan bijdragen? Laat het weten door een mail te sturen aan info@gemeentehulst.nl – onder vermelding van ‘vrijwilliger Mr. vd Heijden groeve’.
Achtergrond informatie:
Terug in de tijd
De Meester van der Heijden Groeve is een oude zandgroeve in de Kauterheuvel van Nieuw Namen. Het heeft een oppervlakte van zeven hectare. De groeve is de enige plek in Europa waar de overgang tussen het Pliocene en het Pleistocene tijdperk goed te zien is. Vele fossielen getuigen hiervan. De zandlagen in de groeve zijn drie miljoen jaar geleden ontstaan door afzettingen vanuit zee. Het zand is hier ook rood/oranje van kleur. Dat noemen we hier "rost zand".
Overwoekerd
De groeve is al een tijdje gesloten voor het publiek. Als u nu een kijkje neemt door de hekken bij de groeve, ziet u dat het gras, de struiken en de bomen flink zijn gegroeid. Helaas zijn ook de aardlagen in de groevewand niet meer onkruidvrij. Het houten vlonderpad dat langs de wand stond, was niet meer veilig.
Opknappen
Inwoners en schoolkinderen uit Nieuw Namen droegen ideeën aan voor een nieuwe inrichting van de groeve. Op basis daarvan maakt een architect een ontwerp. Daarbij zijn belangrijk: de toegankelijkheid van de groeve, de bescherming van de groeve en de natuur om de groeve heen. Ook is er aandacht voor duurzaamheid.
Uitvoering
De eerste stap die we gaan zetten, is het opschonen van de groeve. Dat moet zorgvuldig gebeuren. We verwachten dat 12 tot 16 mei 2025 te doen. Daarbij gaan vrijwilligers van Naturalis uit Leiden helpen.
Als de groeve is opgeschoond en de overwoekering weg is, starten de werkzaamheden om het ontwerp te realiseren. Dat verwachten we nog voor de zomer. We streven ernaar om het project eind 2025 af te ronden. Bedoeling is om de groeve dan ook weer open te stellen voor bezoekers.
Functie-eisen:
Contact
Naam: onder vermelding van ‘vrijwilliger Mr. vd Heijden Groeve
Telefoonnummer:
E-mailadres: info@gemeentehulst.nl